Неща, за които не дължиш обяснение

21 март 2015 г.

Има една мисъл, която гласи - "Никога не давай обяснение - враговете няма да ти повярват, а пред приятели не се налага." Сигурна съм в истинността и, но аз имам много развито чувство за .. (да го наречем) справедливост и често не мога да си замълча. Също така, ако някой ме съди за това което съм .. просто не мога да му обърна гръб. Такава съм си. Знам, че каквото и да правим, колкото и перфектно да е, колкото и невероятно да изглеждаме, никога не е достатъчно в очите на хората. Често попадам на хора, които се извиняват за какво ли не и едва ли не обясненията и извиненията стават на всяко изречение. Не сме длъжни да се обясняваме, извиняваме, да казваме ЗАЩО сме някакви, просто защото това е неизменна част от нас.


Никога не дължиш обяснение за това ..

1. Как се чувстваш.
Независимо от хората покрай теб, ако ти изпитваш някаква емоция - отдай и се! Никога не си длъжен да си в синхрон с когото и да е. Ако нещо не ти харесва - кажи го, възпротиви се, ядосай се. Ако нещо хубаво ти се случва, а хората около теб са задници и се чувстваш все едно някой ти е отнел правото да се радваш като дете - майната им. Имаш правото да бъдеш щастлив, тъжен, ядосан, уплашен, срамежлив без да даваш обяснение и да се извиняваш на някой. Имаш право на мнение и това те прави личност. Всеки който ти иска обяснение и ти държи сметка - веднага да напусне замъка ти!

2. В какво не/вярваш.
Вярванията и ценностите на хората са нещо много сериозно. Трябва винаги да сме наясно, че точно тези неща ни правят различни. Ако някога, някой приятел те упрекне за нещо, в което вярваш - прав му път. Никой не трябва да иска от теб са се откажеш от вярванията си, да те кара да се чувстваш зле и засрамен от тях. Човешката вяра е нещо много красиво и никой не трябва да се упреква за това. Твоите вярвания са си само твои и те ръководят жизнения ти път. Най-малкото някой трябва да се извинява, че е религиозен или да обяснява религията си пред неверници. Прекрасно е, когато имаш мнение и никога не се оправдавай или извинявай за него!

3. Начина по който изглеждаш.
Всички сме наясно как има неща, които не се променят (или поне не лесно) във външния ни вид. Когато си роден по някакъв начин, не можеш дори сам за себе си да намериш обяснение, пък да не говорим, ако някой те 'шеймва' за това, което си. Дори да си прекалено пълен, прекалено слаб, да се обличаш провокативно или консервативно, да имаш голям нос или цветна коса.. ТОВА. СИ. ТИ! Никой не те притежава за да ти казва как трябва да изглеждаш. Ако някой те злепоставя защото не се вписваш в НЕГОВИТЕ стандарти за красота и изящество .. намери куче и го насъскай срещу него, хаха! (шегувам се, или пък не *wink*)

4. Семейния и сексуалния ти статус.
Семействата и като цяло сексуалността на хората днешно време са толкова разнообразни и различни едни от други, има такова разнообразие от раси, полове, "класа", еднополови двойки, фетишисти, суингъри, в отворена връзка, моно/полигамност, самотни родители, млади или възрастни родители, без деца, с едно дете, с десет деца! Това е ТВОЕ решение, твое предпочитание, това е което floats your boat. Ще има хора, които не го разбират, ще ти казваш че мъж да ляга с мъж е грешно, че си извратен, че си побъркан, ма как ще ги изхранваш, че целта на живота на хората е да имат деца, че майка ти е вече стара и иска да те види под венчило, да се криеш, да те е страх. Не, не, не. Това, което става в спалнята на човека Х, това което е решил да прави с живота, си не е ничия друга работа, освен на Х и потенциалния му партньор. (Стига всичко да става със съгласие)

5. Вкуса ти (за мода, музика, кино, изкуство...)
Дори чак не знам как да започна тук, хаха. Като човек на специфични вкусове не веднъж ми се е случвало да имам ..критици. Заради начина по който изглеждам и музиката, която слушам съм имала проблеми както в училище, така и в живота си по-нататък. Което само по себе си доказва колко са тесногръди хората, и колко малко им трябва за да си направят извод за теб, който е базиран на това как изразяваш себе си или какво намираш за изкуство. Дори от хора, които уж са толкова "отворени" и за супер "ЗА" различията и ревностно защитават правото си да "бъдат различни". Често тези хора са най-огорчени от това, че ти си избрал да изразиш свободно любовта си по .. Майли Сайръс примерно. Едва ли не се е стигало до там да ме карат да им изброявам групи, които слушам в опит да се докажа като "истинска фенка". Майната ви. My body, my taste, my beliefs, my rules.

Просто защото ти не се вписваш в стандартите на някой друг, разбиранията или вярванията му, не му дава правото да те съди за това, което си. Същото важи и в обратен ред, не ставайте осъдителни спрямо другите, не ги наричайте нарицателни, не ги карайте да се чувстват зле, защото харесват нещо или са взели определено решение. Често всеки ти дава акъл как да си живееш живота, но този 'всеки' често не знае как да живее своя собствен.

Bitch, I dont need your approval. 
Im faboulous.BLOGLOVIN • FACEBOOK • INSTAGRAM  • TWITTER

7 коментара

 1. Много си права за всичко, което си написала! Абсолютно подкрепям това, че не трябва да се извиняваме за чувствата си и за това какви сме, ако сме важни за някой, ще ни приеме с всичките ни позитиви и негативи :))

  ОтговорИзтриване
 2. Напълно съм съгласна с всичко,което си написала! Once again you made me think :D За съжаление,много често попадам на подобни критици,но мога да кажа,че се справям все по-добре с такива хора вече хаха :D :))

  ОтговорИзтриване
 3. Отново разцепи с пост Мани! Съгласна съм с абсолютно всичко! Всичко е въпрос на избор и всеки човек трябвя да се чувства свободен да го направи без да бъде съден от околните. Всеки може да се облича, изглежда и държи както смята за добре :)

  ОтговорИзтриване
 4. Много си права за всичко и се радвам, че съм се научила да не ми пука от мнението на хора, които не заслужават вниманието ми! :) Страхотен пост!
  https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1926824_941004752578417_7661799294923163381_n.jpg?oh=ce968fcd227f0e2e9cbd556ef2785a43&oe=55AD2A34

  ОтговорИзтриване
 5. Хубаво е ,че мислиш ,дваж по-хубаво ,че имаш смелостта да изкажеш мислите си .
  Имам дъщеря,тя е на 12 ,един приятел я нарече " змей " ,когато беше на две... :) Тя все още е такава и тази дума я описва много добре.И когато ме погледнат осъдително, и ме попитат, защо нищо не правя,защо не я контролирам ,"на какво съм щяла да я науча така!!!",винаги отговарям...Единственото,на което искам да науча детето си е да МИСЛИ .

  ОтговорИзтриване
 6. Мнооооого ми харесваш, ей! <3 100 пъти "да" за такива постове, 100 пъти ура за мисленето ти, 100 прегръдки за готиния човек, който си! <3

  ОтговорИзтриване