Филмови адаптации на книги

3 август 2014 г.

(от моя рафт)

Наскоро в фейсбук групата "Препоръчай филм !" някой попита дали някога толкова сме харесвали филм, че сме си купили книгата, което ме накара да се замисля за най-сполучливите филмови адаптации, тук ще ви споделя САМО книги и филми, които съм чела и съответно гледала по една или друга последователност. Когато реших да започна статията в представата си имах буквално само 3-4 книги, а в последствие както виждате - открих доста повече в библиотеката си.

Уточнявам: не твърдя, че са най-добрите адаптации или като цяло филми/книги, но се рзарових вкъщи и открих тези и реших да ви ги представя. Също така няма всеки път да казвам, че филма не е като книгата, изпуснали са/променили са нещо или каквото и да е. Литературата и киното са различни неща и няма две мнения по въпроса.

П.С. Искам да се извиня за крайно дългия пост, но ако си харесате някакво заглавие, така няма да ви се налага да търсите описание, а аз хич не съм добра в преразказването на сюжети, защото само спойлвам.Fight Club (Боен клуб)
Книга Публикувана: 1996г. Автор: Чък Поланик
Филм Излязъл: 1999г. Режисьор: Дейвид Финчър
Аз: гледах филма, преди да прочета книгата.

Боен клуб е безспорно любимата ми комбинация филм/книга. Двете адски сполучливи и .. просто шедьоври. Книгата е писана от един от най-любимите ми писатели - Чък Поланик, известен със своя черен хумор и цинизъм. Режисьора на лентата от 1999г. е пък любимия ми режисьор - Дейвид Финчър, работил върху адаптацията на доста книги като Zodiac, The Curious Case of Benjamin Button, The Girl with the Dragon Tattoo и много други великолепни филми.

Анотация: Тайлър Дърдън е млад и дързък анархист, който не иска да живее в свят, изпълнен с подлост и лъжи. А „облагите” на кухата консуматорска култура не могат да укротят неговия гняв. Така се ражда идеята за боен клуб. Тайните боксови мачове се превръщат в отдушник на стаената агресия за хиляди млади мъже с успешна кариера и провален живот. Тайлър е убеден, че тази радикална форма на психотерапия е единственият начин да преодолеят рамките на безцелното си съществуване и да бъдат свободни. Защото в неговия живот няма правила, граници, спирачки.

Trainspotting (Трейнспотинг) 
Книга Публикувана: 1993г. Автор: Ървин Уелш
Филм Излязъл: 1996г. Режисьор: Дани Бойл
Аз: гледах филма, преди да прочета книгата.

Трейспотинг гледах малко след като бях станала дива фенка на Боен Клуб. Някой ми каза "А гледала ли си трейспотинг?" Аз стоях очудена доста време и така и не му обърнах внимание. Скоро след това някъде попаднах на някакъв цитат от Ървин Уелш, който завършваше с думите "Аз избрах да не избера живота. Избрах си нещо друго. Причините... Няма такива. На кой са му притрябвали причини, когато имаш хероин?" Опулено погледнах източника и се оказа онази позната дума - "Трейнспотинг". Изгледах трейлъра и видях за пръв път моята вечна любов - Иън Маккгегър. Влюбих се във филма и скоро след това прочетох книгата. От тогава насетне.. живота ми не е същия.

Анотация: Още с появата си "Трейнспотинг" стремително се превръща от ъндърграунд-книжле в културно събитие от световен мащаб. Ървин Уелш бе определен като говорителя на цяло едно поколение и обявен за най-интересния шотландски писател. Списание „Рабъл” обявява: „Най-добрата книга, написана някога от мъж или жена. Заслужава да продаде повече екземпляри от Библията." Действието се развива в пропитите с хероин покрайнини на Единбург. Главният герой Марк Рентън е събрал около себе си тайфа от нихилистични наркомани без надежда за бъдеще в един свят, който ги смазва и който те презират. Останал им е единствено най-черният възможен хумор и избистреното от дрогата остроумие. Романът е едно мрачно видение, изпято като музикална комедия.

The Virgin Suicides (Непорочните самоубийства) 
Книга Публикувана: 1993г. Автор: Джефри Юдженидис
Филм Излязъл: 1999г. Режисьор: София Копола
Аз: гледах филма, преди да прочета книгата.

Гледах филма, когато бях на възрастта на сестрите Лисбън, малък сдухан тийн. Според мен всеки човек, в зависимост от пола, възрастта, социалния статус, това дали имат деца или не .. би приел книгата (и филма) по различен начин. Смърт. Още от първата страница знаеш какво става в края на книгата, но четеш, преживяваш историята, разказана от гледната точка на невръстни момчета станали свидетели на трагедия. Трагедия толкова силна, че ме е страх да прочета друга книга на Юджендис, просто защото .. дори не подозирам какво ме чака там.

Анотация: Роналд и Сара Лисбън живеят в предградията заедно с петте си дъщери Тереса, Бони, Мери, Лъкс и Сесилия. На пръв поглед младите момичета имат всичко от което се нуждаят и бързо успяват да привлекат вниманието на местните момчета. Но всичко се променя когато една от сестрите извършва самоубийство и това привлича вниманието на всички местни жители към семейство Лисбън. За да предпазят останалите си дъщери Роналд и Сара ги спират от училище и им забраняват да комуникират с представителите на другия пол. Но най-тежките и непреодолими трагедии тепърва предстоят. Историята е разказана от гледната точка на група местни момчета, които са привлечени от красотата на сестрите и които се събират отново след 20 години за да намерят всички отговори свързани с мистериите около семейство Лисбън.

Clockwork Orange (Портокал с часовников механизъм) 
Книга Публикувана: 1962г. Автор: Антъни Бърджес
Филм Излязъл: 1971г. Режисьор: Стенли Кубрик
Аз: гледах филма, преди да прочета книгата.

Гледах този пословичен филм, доста отдавна и веднага промених ника си в mIRC на UltraViolence. Може да си представите колко отдавна е било това, пък и колко ми хареса филма като цяло. Книгата не по-малко велика и запомняща се получих като подарък за 23ия си рожден ден. Смесицата на руско-английски-какъв ли не жаргон, психарията на която ставаш свидетел и гения, който лъха от двете прозиведения те оставя безмълвен. Книгата силно препоръвам да се прочете на английски, защото превода е потресаващ.

Анотация: „Портокал с часовников механизъм" е явление в световната литература. Запомня се главно с несъществуващия език, на който говорят „литъл Алекс и неговите друзя”: чудат тийнейджърски жаргон, истинска еквилибристика с английски и руски, изпъстрен тук-там с думи от немски, френски и дори от цигански. "Същество, способно да върши само добро или само зло, е като портокал с часовников механизъм – на външен вид уж жив организъм с привлекателен цвят и сладък сок, но същността му е само механична играчка с часовникова пружина, навивана от Бог, Дявол или някоя всемогъща обществена машина... Човекът не бива да бъде унизяван като бива командван чрез животинските си рефлекси или заставян да се подчинява на механични закони."

The Road (Пътят) 
Книга Публикувана: 2006г. Автор: Кормак Маккарти
Филм Излязъл: 2009г. Режисьор: Джон Хилкоут
Аз: прочетох книгата, преди да гледам филма.

Тази двойка фиим/книга добавих последни в списъка си. Прочетох книгата преди броени дни, а онзи ден гледах филма. Може би едно от най .. депресиращите неща, които са ми са се случвали напоследък. От много време търсих книгата и попаднах на нея втора ръка от продавач в olx, веднага я грабнах и не останах разочарована, въпреки потресаващите сцени и бруталния край препоръчвам на всеки.

Анотация: "Пътят" е разтърсващ разказ за времето, когато цивилизацията и природата са мъртви. баща и син пътуват през изпепелената Америка на юг към океанския бряг - дни, месеци, години. Нищо не помръдва сред опустошения пейзаж освен носената от вятъра пепел. Те имат само дрехите на гърба си, оскъдни запаси храна и един пистолет, с който да се бранят от варварските шайки канибали по пътищата. Но залогът на това пътуване не е само тяхното оцеляване, защото мъжът и момчето носят огъня на целия човешки род и съдбата на целия свят зависи от баланса на безнадеждната им мисия.

Interview with the Vampire (Интервю с вампир) 
Книга Публикувана: 1976г. Автор: Ан Райс
Филм Излязъл: 1994г. Режисьор: Нийл Джордан
Аз: гледах филма, преди да прочета книгата.

(По някаква странна обърквация на снимката съм сложила "Дракула", а не "Интервю с Вампир", но като се замисля "Дракула" също е екранизиран така че няма загуба тук.)
Интервю с вампир беше първия вампирски филм, който някога бях гледала, може би на него дължа моята малка .. обсесивност по техния свят, актьорската игра и историята според мен са на високо ниво. Книгата си купих от пл. Славейков за доста нечестно висока цена, но минало-заминало, все още си спомням вечерите в които с усмивка разлиствах първата си книга на Ан Райс!

Анотация: Един вампир разказва своето минало. Безграничното въображение на Ан Райс ни повежда на пътешествие във вселената на немъртвите, което започва в Ню Орлиънс преди повече от двеста години. Луи дьо Поант дю Лак прекрачва в един непознат свят, който е така завладяващ, както и откритието му, че не е сам в търсенето на свежа кръв по нощните улици. Хипнотичен поетичен тон, богат на чувствени образи и наситен с мрак, който се крие зад булото на човешката мисъл. Ще откриете, че сте в плен на магия, на сладостен сън, който изследва най-дълбоките кътчета на човешката сетивност.


99 Francs | 14,99 Euros (9,99 Лева | 6,66 Евро)
Книга Публикувана: 2000г. Автор: Фредерик Бегбеде
Филм Излязъл: 2007г. Режисьор: Жан Кунен
Аз: прочетох книгата, преди да гледам филма.

Бегбеде е един от любимите ми автори, а книгите му винаги са пълни с цинизъм и потресаваща бруталност. Казва ти неща в лицето, които никой няма смелост да ти каже, разказва ти истории за които никой не прави холмарк филми. Твърдата  и не красива действителност на 99 франка е дори екранизирана в един дооста добър френски филм, който също не е за изпускане!

Анотация: "6.66 евро" е роман за умелата манипулация, за цинизма на рекламистите "криейтъри" и техните работодатели, за снобеещите "англофони", населяващи този уникален свят и за нашата, на потребителите, глупост. Останалото е любов, пътешествия, пари и пак пари, смърт и възкръсване – всичко това описано от Октав, алтер егото на Бегбеде, с онази безподобна ирония, вече прекрасно позната на българския читател. "Завърших моята книга, която струва 6.66 евро" – ни казва авторът накрая, малко преди да обяви, че съвременният свят, така или иначе, няма алтернатива.

The Picture of Dorian Gray (Портретът на Дориан Грей)
Книга Публикувана: 1890г. Автор: Оскар Уайлд
Филм I ; Филм II Излязъл: 1945г. (I) | 2009г. (II) Режисьор: Албърт Люин (1) | Оливър Паркър (II)
Аз: прочетох книгата, преди да гледам филма.

Любимата ми книга, на един от любимите ми автори, доскоро я нямах, защото не помня на кого я дадох и така не ми я върна... започнах да я чета пак веднага след като си я купих за втори път. ВСИЧКО написано вътре е шедьовър, все едно ..един голям цитат като тези, които хората си пускат във фейсбук. Тази книга е моята библия и съм сигурна че по един или друг начин ще намеря как да си направя татуировка свързана с нещо вътре!

Анотация: Дориан Грей (Dorian Gray) е младеж, надарен с изключителна физическа красота, от която всички се възхищават. След като неговият приятел, художникът Базил Холуърд (Basil Hallward), му нарисува портрет, Дориан се възгордява от красотата си. Той си пожелава да остане завинаги млад, а портретът да старее вместо него. Желанието му се сбъдва и лицето на омагьосания портрет не само старее, но и разкрива всички пороци и грехове, на които героят става жертва. В лицето на лорд Хенри (Lord Henry) Оскар Уайлд представя умела карикатура на английската аристокрация от края на 19-ти век и осмива порядките и предразсъдъците на викторианското общество. Неподражаемият диалог, изпълнен с хумор и остроумие, е запазена марка на Уайлд както и основно достойнство на книгата.

The Fault in our Stars (Вината в нашите звезди)
Книга Публикувана: 2012г. Автор: Джон Грийн
Филм Излязъл: 2014г. Режисьор: Джош Буун
Аз: прочетох книгата, преди да гледам филма.

Буум! Може ли да минем без "Вината в нашите звезди"? Този световен фурор, който запали много млади хора да четат. Книгата е ред сълзи ред сопили и е просто прекрасна, а филма .. е, тук малко чийтнах защото все още не съм го гледала хаха. Купих книгата на сестра ми и само крещях "Прочети я, прочети я, велика е, много ще ти хареса!" Според мен е подходяща за всички възрасти,а young adult книгите са ми gulty pleasure.

Анотация: Шестнайсетгодишната Хейзъл знае, че не и остават повече от няколко години живот. Затова тя гледа на себе си преди всичко като на „професионално боледуваща“. Но един ден в групата за взаимопомощ, която посещава, се появява Огъстъс Уотърс. И ето как историята на Хейзъл е напът да бъде пренаписана. Мъдър, дързък и суров, „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн е труден за преглъщане роман за смешното и трагичното в това да си влюбен и... на крачка от смъртта.

The Perks of Being a Wallflower (Предимствата да бъдеш аутсайдер)
Книга Публикувана: 1999г. Автор: Стивън Чбоски
Филм Излязъл: 2012г. Режисьор: Стивън Чбоски
Аз: гледах филма, преди да прочета книгата.

(Голяма излагация със снимките, защото забравих и нея на снимам) 
Докато четеш "Предимствата да бъдеш аутсайдер" е просто наложително да си пускаш и песните за които се говори вътре, а самата тя е написана по много интересен начин и винаги съм си мислела, че ако напиша книга ще бъде .. нещо такова. Героите са страхотни и връзките между тях са толкова ..реални и запомнящи се, че няма как да не те грабне. Филма е с прекрасен актьорски състав и същото .. ей такова диво усещане, което се вижда и в книгата.

Анотация: Да стоиш и наблюдаваш живота отстрани... ... това предлага уникална перспектива. Но понякога идва време да разбереш какво е да си в центъра на събитията. След появата си изключителната дебютна книга на Стивън Чбоски, "Предимствата да бъдеш аутсайдер", бе високо оценена от критиката, провокира множество дискусии, превърна се в културен феномен с повече от 2 милиона продадени копия и се появи на голям екран. Това е история за неведомите пътища на живота в гимназията. За света на първите срещи, за семейната драма, за новите приятели, за секса, наркотиците и, добре де, рокендрола. Но преди всичко, това е история за онези странни моменти, познати като порастване.

Hunger Games (Игрите на глада)
Книга Публикувана: 2008г.+ Автор: Сузан Колинс
Филм Излязъл: 2012+ Режисьор: Гари Рос, Франсис Лаурънс
Аз: прочетох книгата, преди да гледам филма.

Тази книга се въртя из интернет пространството толкова дълго, че едва вече чаках по някакъв начин да влезе в България, а докато това стане вече всичко беше пламнало по манията за сойки и Катнис и Пийта и Гейл и всичко беше ..Игрите на глада. С тази книга плаках и се смях буквално през две страници и прочетох всичките три за по една книга на вечер. Не можех да ги оставя, казах ли нещо за young adult книгите вече?

Анотация: В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада - реалити шоу, предавано на живо по телевизията. Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта - и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

The Book Thief (Крадецът на книги)
Книга Публикувана: Автор: Маркъс Зюсак
Филм Излязъл: 2013г. Режисьор:Брайън Пърсивал
Аз: прочетох книгата, преди да гледам филма.

Най невероятното нещо, което се случи докато четях книгата беше това, че продължавах да виждам картинките, които си представях дори и след като я затворих. Сънувах, мислех си натоварвах се. Определено не е леко четиво, защото е емоционално влакче на ужасите. Ту надеждите ти са "Ах, их!", ту .. "Ох.. мили боже, не мога повече!" В началото подходих с скептицизъм, защото темата за втората война вече доста се е изтъркала в съзнанието ми, но, тази книга е ..страхотна!

Анотация: Крадецът на книги разказва историята на Лизел – необикновено и смело младо момиче, изпратено да живее в приемно семейство в Германия по време на Втората световна война. Тя се научава да чете благодарение на подкрепата на новото си семейство и на Макс, евреина беглец, който се крие под стълбите. За Лизел и Макс силата на думите и въображението се превръщат в единственото бягство от напрегнатите събития в действителността. Жизнеутвърждаваща история за оцеляването и силата на човешкия дух.

BLOGLOVIN • FACEBOOK • INSTAGRAM  • TWITTER

36 коментара

 1. hunger games FTW! И, окей де, убеди ме да зачета "Вината..." :3

  ОтговорИзтриване
 2. Не знаех за филмовата адаптация на "Крадецът на книги" и не се бях и интересувала. Много обичам книгата и тази вечер ще гледам филма. Вдъхновено от теб ;) Много силен пост! Браво!

  ОтговорИзтриване
 3. Евала за търпението! Поста е прекрасен, замислих се да прочета и гледам някои неща :)

  ОтговорИзтриване
 4. Доста интересен пост. Чела съм някои от книгите. За "Игрите на глада" бях много разочарована от първият филм, но втория беше направен великолепно. По книга съм се запалвала заради филма само на "P.S. I love you

  ОтговорИзтриване
 5. Ох, за нея няма да съжаляваш, чете се на един дъх и е прекрасна <3

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря тии! Надявам се да ти хареса всичко, което си видяла тук, ще съм много хепи!

  ОтговорИзтриване
 7. Давай, после споделяй впечатления ;)

  ОтговорИзтриване
 8. Аз много често се заразявам от филми! Има още толкова много книги в списъка, но за жалост в България няма доста от тях ;/

  ОтговорИзтриване
 9. Дори онзи ден ти изчетох почти целия блог ;)) От самото начало. Trully like it :)

  ОтговорИзтриване
 10. Хаха, леле! В самото начало има някакви доста .. кхм неща :D

  ОтговорИзтриване
 11. Ауу,прекрасен пост,прекрасен!Откъде да започна?Да,сега си изтеглих "Крадецът на книги" и ще видя филма,а мнението ми са книгата е уникална,най-любимата ми книга ever!Очаквам скоро и да гледам филма "Вината в нашите звезди",иначе книгата е...уау :) Гледала съм филмите на "Игрите на глада" и все се каня да чета книгите и все започвам други,а и трябва или да си ги купя,или да ги заема от някого...Но ще ги прочета няма как."Боен клуб" съм гледала филма и ми хареса.А също така се каня и да прочета "Портретът на Дориан Грей".Щом са ти харесали "Игрите на глада",препоръчвам ти да гледаш "Дивергенти" - пак е триология,много интересен филм,има и книги,които видях,че ги има и на български и ще се купуват <3 А,и прочети на Маркъс Зюсък "Аз съм пратеникът" - невероятен е този писател<33 Съжалявам за километричния пост! :(

  ОтговорИзтриване
 12. Предпочитам първо да чета книгата и след това да гледам филма. Много рядко се случва да харрсам филм, който е правен по книга, която вече съм чела. Няма угодия при мен и това е :))) Страхотен пост, Мани <3

  ОтговорИзтриване
 13. Аз просто приех, че киното и литературата си имат различни добри и лоши страни и вече спрях да ругая че 'уу тоя филм, не е като книгата'.. то е ясно хаха :D Повечето от тези филми съм гледала преди доста време и сравнително скоро съм чела книгите, но винаги е по-добре да си чел книгата ..въпреки че представите в главата ти не могат да се оправдаят ;)

  ОтговорИзтриване
 14. Ох, имам толкова много книги вече, че наистина не знам от къде да започна. ;/ Искам да мога просто да ги.. изпивам хаха. Боен клуб е велика, края ще те изненада :P

  ОтговорИзтриване
 15. Обичам, обичам, обичам The perks.
  И май ще ме накараш да подхвана the virgin suicides, че ми е в to read листа вече прекалено дълго (то да беше само тяяяяяяя)

  ОтговорИзтриване
 16. Определено е така. Но да съм честна се ужасявам от много книги които са направени на филми. Просто американските сценаристи имат навика да изкривяват историята до ниво гавра. :(

  ОтговорИзтриване
 17. Един от най-добрите постове, които съм виждала напоследък, ако не даже и най-добрият (поне за мен), темата е велика... като се загледам в мойта библиотека и аз имам какво да допълня към такава тема хехе трябва да стане рубрика! <3

  ОтговорИзтриване
 18. Страхотен подбор! Има два три филма и/или книги, които не съм чела и сега определено ще се захвана :)

  ОтговорИзтриване
 19. Харесва ми вкуса ти за книги! Само The Fault in our Stars не съм чела, струва ми се кайнд ъф оувъррейтед, но може би ще й отделя внимание.

  ОтговорИзтриване
 20. Аз знам, че Юдженидис е много велик писател и Мидъсекс е невероятна книга, но малко ме е страх хахаха :D

  ОтговорИзтриване
 21. У, препоръчвай нещо. Аз като хвърлих дълбок поглед открих още книги даже, ама просто не можех да продължавам с поста, защото стана прекалено. Дори "Дракула", който е на снимката остана изключен :D

  ОтговорИзтриване
 22. Радвам се, че ти харесва.. надявам се намерените неща тук също ти допаднат :)))

  ОтговорИзтриване
 23. TFIOS определено не е .. най-великата книга евър, но определено е интересна и необичайна. Естествено е a girl meets a boy история, но е много .. свежо и ..така прочувствено по НЕ .. a walk to remember начин :Д

  ОтговорИзтриване
 24. Браво, Маниии! Чудесен пост, наистина. Не беше толкова дълъг, колкото очаквах, мисля, че е перфектно количество, особено като имаш какво да споделяш! :))) <3

  ОтговорИзтриване
 25. Страхотен пост Мани, харесах си няколко заглавия, определено Пътят ми допадна много и Трейнспотинг. Трябва да намеря книгите задължително.

  ОтговорИзтриване
 26. frdksjfsdkjfs това ми е една от най-любимите теми. постът ти е нечовешки и искам бебета от него. от тези, за които си писала, съм чела и гледала the perks, the picture of dorian gray, interview with a vampire, a clockwork orange, trainspotting и fight club (и дракула :D) и съм съгласна, че са доста добри адаптациите (макар малко да се колебая за втория филм на the picture) и мисля, че в нито един случай не съм си казала "еми книгата беше по-яка, филма не става".
  на 99 франка още не съм я чела, но съвсем скоро ще я захвана. филмът беше скандален!
  иначе моите любими книги+филми са we need to talk about kevin, american psycho, red dragon и silence of the lambs, misery, to kill a mocking bird, life of pi и harry effin potter oh yah

  та да, страхотен пост отново, ща изям

  ОтговорИзтриване
 27. Аз никъде не съм намирала lets talk about kevin, а толкова много искааааааааааааааам! Ти къде я намери? I need it in my life!

  ОтговорИзтриване
 28. на мен братовчед ми ми я беше дал преди години. иначе аз я имам като аудио книга, но мисля, че някой я имаше и като epub/pdf. ще разпитам и ще ти пиша :*

  ОтговорИзтриване
 29. Амиии в мойта библиотека има баяяя... Пътят на Джак Керуак, Алиса, Шерлок Хоумс, Дан Браун, Властелинът и Хобитът, Парфюмът и други класики по които има даже не един филм :D

  ОтговорИзтриване
 30. Страхотен пост, така хубаво си ги описала! Ще го ползвам за списък, когато нямам какво да гледам, чак се засрамих че някои не съм ги гледала :)

  ОтговорИзтриване
 31. Първите два филма на Игрите на глада ме накараха да прочета книгите. Ужасно ги харесах. Но сега, когато знам какво ще се случи в двата последни филма имам чувството, че отново ще се отнеса критично.. не знам защо всеки път като си пусна филм по книга очаквам да е едно към едно и се дразня на измененията XD ноооо есента ще разбера дали това няма да се окаже единственият одобрен от мен филм по книга *o*

  ОтговорИзтриване
 32. Много добър пост.
  Имате му обаче е Паланюк,а не Паланик. Тъжно е ,че казваш че ти е любим,а не знаеш името му. Още повече че е изписано на книгата.

  ОтговорИзтриване
 33. http://chuckpalahniuk.net/author/frequently-asked-questions-about-chuck-palahniuk#biographical-1

  How do you pronounce Palahniuk?
  PAUL-AH-NIK (Paula Nick). The story goes that Chuck's grandparents decided to pronounce their name as a combination on their two first names, Paula and Nick. pronunciation is PAH-la-NYOOK  Чете се и на кирилица се пише Чък Поланик, на българските издания е сбъркано името му. :)

  ОтговорИзтриване