За ALS и хейтърите

22 август 2014 г.

От сега искам да кажа, че този пост е от онези спонтанни #rant постове, в които избълвам сто думи в секунда и хората ме обвиняват в крайности. Поста е провокация, слагам хора под общ знаменател и ругая, може да има хора на моето мнение, може и да има такива с точно обратното. 

Напоследък, освен ако не сте живели под земята все някак ви се е мернал ALS Ice Bucket Challenge. Това предизвикателство вдигна много шум покрай заболяване, наречено Амиотрофична латерална склероза.. за което почти никой не беше чувал, освен ако не се е сблъскал лично с болестта (иосвен може би някои фенове на физиката *wink*). Освен шум, хиляди видеа на обикновени хора и известни личности, подкрепа и хейт, то събра милиони долари за болест, която явно не е била изгодна на фармацефтичните компании за рисърч и евентуално създаване на лекарство (не знам, може и да не е така). Все тая!

Онзи ден пуснах статус във фейсбук, който гласеше "Във фейсбук има три типа хора. Ентусиасти, хейтъри на ентусиастите и хейтъри на хейтъри на ентусиастите." Веднага след спама с такива видеа излязоха и наяве хейтърите, които обвиниха 'ентусиастите' в грешни подбуди, неразбиране на болестта, идеята, предизвикателството и т.н., в хабенето на питейна вода и ресурси, в защитаване на някаква болест, която явно е по-недостойна и маловажна от нечия друга болест и т.н. Което може би е така, но .. кое е лошото в това - колкото повече видеа, толкова повече awareness, колкото повече съпричастност - толкова повече разбиране.

Хората сме се взели за богове и всичко, което правим в интернет е да съдим това, което споделят другите, живота, избора, интересите, хобитата им и т.н. След цялото това ..съдене, излязоха хайтърите, на хейтърите на ентусиастите. Хората като мен. Хората, които може би не са правили предизвикателството, но са върли защитници на правото на всеки да прави каквото си иска. Поредните лицемери. Тоест, съдейки твоето мнение ще ти обяснявам, че ти нямаш право да съдиш мнението на някой друг. Какъв е моя принос в цялата ситуация ли? Никаква - глас в пустиня.. явно.

Реших да хейтвам тук, хората които хейтят видеата за ALS, но 'толерират' безкрайните тъпи картинки с мотивационни цитати, които всеки ден заливат таймлайна им. Да хейтвам всеки който някога каже, че ALS предизвикателството е загуба на ресурса на питейна вода, но след това отиват да си измият чиниите, колата, гъза с 6 такива кофи, защото Африка много страда от това явно. Деца умират всеки ден, хората тръгнали да се поливат с кофи. Лицемери, пуу! Мислете за Африка! Какво правите вие за Африка със сериозните проблеми, а сте тръгнали да подкрепяте няколко стотин американци с двуетажни къщи? Пфу!
Хората явно страдат в тази прословута Африка, но аз пък тогава ви предизвиквам да пратите кофа с вода там, добри самаряни.

Освен ако се чувствате достатъчно уверени, че никога не сте пропилели и един литър вода в живота си, тъпите ви хейт съобщения са просто лицемерие. Отидете и дарете някой лев за Африка тогава, а не за ALS, иначе правите дори по-малко от всеки друг 'ентусиаст' с кофа с лед в ръце, вместо да се оплаквате колко са облагодетелствани някои хора за сметка на други. Проблема на човека Х, не е по-маловажен от проблема на човека У, кои сме ние да сме съдници и да решаваме кой какво заслужава в този живот?
Не понасям хора, които все сравняват глобалните проблеми с някакъв друг, явно по-маловажен въпрос. "Кво сте тръгнали да се вълнувате от Биг Брадър и да правите сцени, докато в .. Ирак умират хора?".. примерно. Ем дай всички да тръгнем да ревем и да не спим от притеснение за всички невинни хора умиращи по света. Нали така? Това ли е начина?

Преди да се изкажете с лошо на гърба на някой страдащ, дори по най-маловажната причина се замислете. Замислете се какво ВИЕ сте сторили за да направите света по-добро място. Първо погледнете себе си, a след това съдете.

BLOGLOVIN • FACEBOOK • INSTAGRAM  • TWITTER

15 коментара

 1. Отново ме вдъхновяваш на макс Мани. Доста дълго време не разбирах какво представлява това предизвикателство, защото всички видеа на които попадах не обясняваха смисъла и ми беше много странно каква е тази нова мода. Но в момента, в който почнах да попадам на хейт съобщеснията за който говориш започнах да се интересувам и аджеба къв им е пак проблема на тия. Днес освен ти и Рут Колева много ме вдъхнови... не с това да направя предизвикателството, но след този твой пост мисля и аз да предизвикам малко хейтъри :)

  ОтговорИзтриване
 2. Рут Колева направи нещо много различно, като използва идеята на това предизвикателство, което тръгна от Максим Бехар по абсурден начин (да правиш евтин PR (използване на чужда кауза и идея) на гърба на бедстващи хора) .
  Поливането с ледена вода е с цел метафора - от студ да изгубиш контрол върху тялото си, също като болните от ALS. Аз не видях защо трябва да се поливат със студена вода в подкрепа на Мизия, въпреки че идеята е супер - да се предизвикват и да правят нещо хубаво за бедстващите и у нас. Щом това предизвикателство провокира хората да даряват - супер.
  Нооо друга тема, няма значение, хаха

  ОтговорИзтриване
 3. Изключително съгласна съм с теб. Днес направих забележка под един пост където показват хора заливащи се с вода и надпис "Америка" и отдолу една капачка и дете пиещо вода от нея "Африка". Изключително ме подразни това, защото никой не си направи труда да прочете, че до преди тази кампания да започне не са били дарявани по максимум милион на година, а от началото и до сега са набрани над 15 милиона... Освен това едва ли някой си е направил труда да изгледа това: http://www.upworthy.com/the-last-ice-bucket-challenge-you-need-to-see-and-you-really-should-see-it?g=2 просто, защото не е клипче на известна личност. Адмирирам поста ти. Гордо заявявам, че съм хейтър на хейтърите за каузата и дори ще го споделя във фейсбук.


  Също така се дразня и защото поради географското си положение двете държави нямат база за сравнение за разхищаването на вода... И да искат не могат да пренесат водата от Америка в Африка. В случая имат и ползват... за добра кауза.

  ОтговорИзтриване
 4. Колкото и глупаво да изглежда за някого, icebucket научи много хора що за болест е това и събра пари за нея. В крайна сметка само това се брои. Хейт има винаги, за всичко. Ако ще и снимки на бели котенца с розови панделки да правиш, пак ще има.

  Не знам дали си виждала, това е холандска кампания за болестта.
  http://something-happened.com/2012/06/05/death-as-an-advertising-approach/
  Много е въздействаща, но дори и да беше на английски, нямаше да има такъв вирусен ефект, понеже е негативна. А с ледената кофа - ох-ах и хахаха и дори до новините стигнаха.

  ОтговорИзтриване
 5. https://www.youtube.com/watch?v=Nq9rYJ4Ht2Q това на мен ми повлия адски много също :)

  ОтговорИзтриване
 6. Мани престани да ми изказваш мислисте :D С всяко едно нещо, което си написла, съм съгласна. Ама хората са си такива, обичат да си хейтват във фейса и да си мислят, че правят голямо чудо. Ако всички вземем да се притесняваме за всички световни проблеми май ще трябва да се гръмнем, но да споделяш картинки е най-лесно... Както и да е радвам се, че има и хора като теб, които мислят и не изпадат в крайности :))

  ОтговорИзтриване
 7. Прекрасен пост! Благодаря! Аз се чувствам по същия начин, но не успях да го формулирам.

  ОтговорИзтриване
 8. Абсолютно съгласна съм с всичко което си написала. Само не разбирам кога стана толкова модерно в интернет да се омаловажават добрите дела и каузи като тази например, или другия подход-да се вменява изкуствено чувство за вина. Да, по света всекидневно страдат хора и умират, но трябва ли да се нападат тези които помагат на дадена кауза защо не са помислили за другите хиляди. Още веднъж браво за интересната и провокативна статия. Трябва да има повече такива :)

  ОтговорИзтриване
 9. тъжното е, че хейтът е провокиран просто от желанието за "различно от масата мнение" и опити да вкарат guild trips. но предполагам така трябва да е, щом има хейтъри, значи the awareness is working. жалко, все пак..
  и отново
  прекрасен пост ♥

  ОтговорИзтриване
 10. Поздравления за тази публикация! От няколко дни направо място не мога да си намеря от всичката помия, която се изнаписа и изговори относно предизвикателство и днес също се събудих с идеята да напиша някой друг ред по въпроса в блога си...

  ОтговорИзтриване
 11. Винаги съм хейтвала хората смятащи тяхната си кауза за по-важна. Виждаш ли аз смятам да подкрепя/даря/разпространя това, а ти ме занимаваш с тези глупости. За всяка кауза и призив за дарения си има хора. Наскоро бях обвинена от приятелка, че съм дарила някаква сума за операцията на кученце като имало толкова болни деца на които да помогна. Искала съм, направила съм нещо. Както се обличаме и изглеждаме по-различен начин, така всеки от нас има правото да избира къде, как и с какво да помогне :)

  ОтговорИзтриване
 12. Напълно съм съгласна. Вече от няколко дни се опитвам да обясня всичко това на хората около мен, които мислят, че се пилее твърде много вода за ALS Ice Bucket Challenge. Тогава защо навсякъде има фонтани, които не ни вършат никаква важна работа. Защо никой не поства снимки на жадни деца в Африка, когато става въпрос за басейни и фонтани?
  Хубаво е да помагаме и да сме загрижени за хората, които страдат, но това не означава, че и ние трябва да страдаме заедно с тях.

  ОтговорИзтриване
 13. Зарадваме постът ти. Аз самата не малко имах спорове с разни хорица, за това как на тях им писнало да гледат разни хора да се заливат с вода във фейсбук ... Стигнах и до там, че да ми обясняват как някой е измислял каузата и сега се смее на това колко хора са се хванали на това и сега напразно се заливат с вода ... Какви ли не глупости чух и срещнах ... Подкрепям мнението ти, накрая много точно и ясно си го казала, нека се замислим ние самите преди да съдим.

  ОтговорИзтриване