Blogging 101 - Блогът

27 юли 2014 г.

Преди 3-4 месеца стартирах една серия постове в блога наречени Blogging 101. Реших да започна с това как да стартирате блога си и какво да не забравяте да включите в него преди всичко останало. С този останалите постове ще се помъча все по-детайно да обяснявам защо тези неща са важни и какво не трябва да забравяте, когато водите блог. Отново казвам, че не съм специалист, просто реших да споделя моя опит. 
След като вече сте създали блога си, трябва да го преведете в приличен вид и да го оптимизирате за лесно ползване на читателите. Важно е да се знае кое е нужно и кое не в блога ви, на кои неща да наблегнете и кои да избегнете. Тук ще ви разкажа за някои важни неща, които смятам, че са решаващи при създаването на организиран и успешен блог. Все пак знаем, че преди някой да прочете нещо, което сте написали ще обърне първо внимание на цялостния изглед.


Оптимизация
Оптимизирането на блога е много важна стъпка, скоро ще вляза в подробности за тази част, но това ще е в друг пост.

 • Създайте категории, ясни и отчетливи. Така наречените 'labels' в blogger. В първия пост вече ви споменах, че е важно да ги имате, това са темите, за които пишете "козметика" "мода" "дизайн" и т.н. Единия вариант е да ги сложите в страничния бар, друг е да са горе под формата на меню с цел лесната навигация из различните видове постове. Имате много опции, заровете се в настройките на блога си, трябват ви само няколко клика. П.С. Не прекалявайте с тях, дръжте ги до максимум десетина.
 • Социални икони, линкове, връзка. Не забраяйте да направите блога си лесен за следене, в предната статия писах за Bloglovin, също така може да ползвате Google Friend Connect, RSS, следене по имейл и много други опции. Не забравяйте да сложите някакъв имейл за връзка с вас. За важността на социалните икони също споменах в предния пост. Сложете ги някъде отгоре, където се виждат, подредете ги. Тук може да си намерите много видове и да изберете такива, които подхождат на цветовата схема на блога ви. За да ги направите ви трябва съвсем малко HTML знание, а ако не можете и не ви се занимава да разберете как се слага линк в картинка, може просто да бъдат с думи и най-обикновен хиперлинк т.е. 
<a href="вашия фейсбук линк">ХАРЕСАЙТЕ МЕ ВЪВ ФЕЙСБУК</a>
 • Заглавия, постове и коментари. Заглавието точно трябва да представя това, за което пишете (мен хич не ме бива в тази част), скоро ще ви обясня и защо. Постовете трябва да бъдат премерени и добре балансирани. Ако обичате да пишете много, не забравяйте новите параграфи, да удебелявате важните неща, да слагате снимки, подчертавате и т.н. Ако обичате да снимате/прилагате изображения подреждайте снимките правилно, гледайте да не разхвърляни и в 15 различни големини. Също е важно да улесните коменитирането. Махнете CAPTCHA, аз лично използвам Disqus.

Визия
След като вече сте създали блога си и сте избрали  добра тема за него е време да я персонализирате, иначе рискувате да изгледате като всеки 2ри блог. 

 • Играйте си със цветовата схема, шаблона, изберете си го така, че да си подхожда и да не е прекалено високо контрастно или напротив. Има много блогове, които дори не можеш да прочетеш какво пише, защото шрифта се слива с фона. Изберете си среден шрифт, който да изпъква.
 • Големи изображения. Искам да наблегна на това. Щом вече снимате за блога си, правете изображенията големи, x-large. Показвайте снимките си и ги правете съразмерни с цялостната визия на поста. За обработването на изображенията също ще пиша съвсем скоро.
 • Направете си header (банер на блога) Ако нямате фотошоп или не знаете как се работи с него ползвайте pixlr или каквато и да е друга програма, ще ви стигне за нещо просто и изчистено, което винаги е по-добре от някакъв неориентиран надпис със странен шрифт над постовете ви.
 • Сложете си снимка и лично съобщение/описание. Блога сте вие, той е вашата личност. Никой не идва да чете вестник или брошура, идва да чете ВАС. По-голямата част от връщащите се посетители в блога ви идват отново заради теб, защото те харесват като блогър, а щом нямаш име, описание, снимка или каквото и да е било, ти си .. анонимен, никой.
Допълнително
Според това какъв блог водите, трябва да имате готовност за .. конкурентно съдържание. Винаги съм казвала, че не ти трябва невероятен апарат за да правиш хубави снимки, просто креативност и добра светлина. Не трябва да си професионалист в дадена област, просто да имаш страст и желание.
 • Екипирайте се, намерете си хубаво място за снимане, играйте си със фона и подредбата на нещата, които снимате. Ако примерно правите пост за продукти за под душа - хвърлете една хавлия на заден план.
 • Преди да сложите нова приставка в блога си попитайте се дали читателите ви имат нужда от това и дали играе роля за функционалността на блога ви. 
 • Черпете идеи от света около вас. Обикновен ден навън може да стане хубав повод за интересен лайфстайл пост. Интересна статия в някой блог - дайте своя поглед върху същата тема, обогатете я, предложете нещо ново. Обикновените неща за вас са често необикновени за някой друг.
 • Искайте обратна връзка от читателите си. Задавайте въпроси, правете анкети. Естествено блогвате преди всичко заради вас самите, но ще откриете много нови и вълнуващи теми за пост благодарение на хората, които се отбиват да ви четат. Не пренебрегвайте бързо нещата, които на пръв поглед не звучат като за вас.


Та .. все пак ако се нуждаете от помощ при която и да е от тези стъпки - питайте ме, винаги съм готова да обясня всичко. Като цяло не се страхувайте да 'разцъквате' из таблото за управление на блога. Спомням си, че преди години в страха си да не объркам нещо имах тест-блог върху който си експериментирах :)

Надявам се постовете ви харесват, скоро очаквайте по-подробен пост за оптимизирането на блога (не че съмголям разбирач) и такъв за това как обработвам снимките си за блога, а ще завърша със съвети.

BLOGLOVIN • FACEBOOK • INSTAGRAM  • TWITTER

7 коментара

 1. Ураааа за Diqus! Тази публикация ми напомня, че трябва да си направя нов дизайн, обаче твърде много ме мързи, че си е доста работа с кодовете.

  ОтговорИзтриване
 2. Точните съвети, точно описани! И аз имах тест-блог в един момент като започнах да пипам по html-a хихихихи :)

  ОтговорИзтриване
 3. Дююд, благодаря, че си отделила време да напишеш всичко това! Като пълен новак, тази информация ми е адски полезна!

  ОтговорИзтриване
 4. Адски ти благодаря! Целта е да мога да помогна на хората, които тепърва прохождат в блогването и такива коментари ми вдъхват много увереност!

  ОтговорИзтриване
 5. Да, има и много сайтове в които може да упражняваш html, но друго си е да имаш тестов блог и да ръчкаш хаха

  ОтговорИзтриване
 6. Аз правя предимно козметични проблеми, също ме мързи да вкарвам кодове, но за сега съм доволна от резултата. Банера определено ще го сменя, нещо .. не ми е като хората, ама пък нямам муза :D

  ОтговорИзтриване
 7. Много полезно за хора, които искат да си създадат блог или да развият своя, определено.
  Браво, Мана, за хубавата публикация. <3

  ОтговорИзтриване