Iceland: Thingvellir + Strokkur + Waterfalls

29 юни 2014 г.

На третия ден напуснахме фермичката, в която бяхме отседнали и поехме към вътрешността - Thingvellir, националния парк в който се срещат двете тектонски плочи, най-голямото езеро в Исландия - Thingvallavatn и първия парламент основан през 930г., което го прави един от най-старите подобни институции в света.
По пътя се насладихме на много живописни гледки, равнини, планини, водопади и един стридояд-майка, който се опита да ме убие в подножието на Ейяфятлайокутъл. (Така става с любопитните фотографи)

На много места се срещат подобни камари от камъчета, които олицетворяват желанието да се върнеш отново на същото място. Също така ще срещнете и табели забраняващи строенето им за да се избегне нарушаване на флората и като цяло изгледа на мястото.

Тук нямаше забранителна табела. :P Част от езерото се вижда зад мен.
Селфи, Стролове, Спаркове, Сезера.. предимно сусмивки. Аз мама и вуйчо.

Изглед към парламента и тектонските плочи на Тингвелир.

Искаме да срещнем някой от каста на "Игра на Тронове", но така и не успяхме. Мястото ще е познато на много фенове, като местоположението на "The Vail" в сериала.


От 17ти век до сега в Тингвелир са се състояли 15 обесвания, 30 обезглавявания и 18 удавени жени в бързея на долната снимка. Удавяни са предимно защото са били "за срам", тъй като са родили извънбрачни деца.. мъжете виновни за деянията са били обесвани. Това се е дължало на датски закон, Исландия е станала самостоятелна държава (отделна от Дания през 1944г.)По пътя за следващата нощувка си намерихме кончета. Общо взето ги има навсякъде и се обзалагам, че са много повече от човешкото население.

На вратата ни чакаше 30 килорамовия Galdur, което доколкото разбрах на исландски значи "магия"
След като отпочинахме се отправихме още по-навътре в острова и по път за Gullfoss се отбихме да видим гейзерите. Прочутия Geysir, който е бълвал гореща вода в продължение на 10,000 години, но в последните 100 години е малко позаспал вследствие на земетресения. Малкия му брат Strokkur все още изригва на няколко минути и си е интересна гледка, защото до сега не бях виждала гейзер.След малко обикаляне и гледане на изригваща вода се отправихме към друга много популярна дестинация, а именно "Златния водопад" - Gullfoss. Наричан от мнозина "Европейския Ниагара", Гълфос беше забележителен.. големината, силата и мощта му просто не могат да се предадат на снимка. Виждате малките човечета, но просто шума на водата, пръските .. чувството колко малък и нищожен си застанал до нещо толкова могъщо.. Невероятно е!


Тази снимка все още не можем да си обясним как се е случила. Говорихме си колко много искаме да изгрее слънце за да се появи дъга от пръските и явно .. се е случило за кратък момент. Забелязахме снимката чак на другия ден.


След Гълфос поехме от вътрешността - на юг към два водопада, които преценихме, че ще имаме време да видим преди да трябва да се настаним за нощувка, а 'нощувка' в Исландия през лятото е силна дума. Нощ няма, тъмно въобще не става. Само за 2-3 часа става .. мм, все едно слънцето ще залезе, ама така и не се случва :D
Вуйчо ми чакаше с нетърпение да видим Seljalandsfoss, водопада зад който може да минем. Водата пада от 60 метра, от място, което някога е било плажна ивица, сега - земя благодарение на много вулканични изригвания в миналото. 

Само на 30тина километра от там се намираше нещо друго, но също толкова красиво - Skogafoss. Снимките ми от там имат странен grain, предполагам защото много намокрихме фотоапарата по всичките водопади, през които минахме по-рано.Липсата на вятър за кратко ни позволи да се набутаме почти до мястото на което пада водата, но естетсвено за точно 30 секунди времето се смени и силен вятър обърна падащата вода към нас и общо взето станахме водолази.. преоблякохме се в колата по спешност, хапнахме топла супа от сьомга, пихме по един билков чай и се върнахме да поспим. 

Утре ни чакаше мястото, което най-много исках да посетя..

Гласувате за моята снимка и история за да спечеля връщане в Исландия.
Част 1 : Част 3

follow, like, love

7 коментара

 1. Очите ми изтекоха... Каква красота само!

  ОтговорИзтриване
 2. Не знам кое е мястото, коште най-много си искала да посетиш, но аз искам да умра там, където са правени снимките.... Не мога да спра да ги гледам, а снимката с дъгата е най-перфектното нещо, което съм виждала <3

  ОтговорИзтриване
 3. Снимката с дъгата е магия, някакво чудо се е случило с майката Природа <3

  ОтговорИзтриване
 4. Каква красота!! Невероятно място и снимки :)

  ОтговорИзтриване
 5. Ох, направо нямам думи! И моите очи изтекоха и сега отивам да си ги събирам...
  Пф. Зеленото на снимките ти е най-якото зелено, а там е тоооооооолкова красиво, мамка му! <3

  ОтговорИзтриване
 6. Разкош! Като от някой филм! O_O

  ОтговорИзтриване
 7. И аз като Нина намирам зеленото ти за трепач <3 Ах, красота неземна!

  ОтговорИзтриване