Iceland: Reykjavik + Hraunfossar

28 юни 2014 г.

Здравейте! От няколко дена се мъча да събера сили и ..мисъл за да направя този пост. Доста от вас знаят, че мечтата на живота ми беше да посетя Исландия и вече мога да се похваля, че това се случи. Преди няколко дена се върнах от 5-6 дневно посещение на най-красивото място на планетата. Имам около 2,000 снимки и ми беше адски трудно да отделя няколко с които да мога да обобщя преживяното.

На 18.06 след 2 полета и над 7 часа път стъпихме на летището в Кефлавик, от там след малко проверки на документи и разсеян rent-a-car служител започнахме приключението си. Бързо-бързо се чекнахме в хотела, преоблякохме се и хванахме да пообиколим улиците на Рейкявик.
Рейкявик е столица най-големия град в Исландия. Населението му е над 120,000 жители, което е горе-долу 1/3 от населението на цялата страна. (За справка територията на Исландия е горе-долу колкото тази, на България) Разминахме се с доста българи, по улиците основно видяхме туристи, а месните си личат от далеч. Мъжете и жените им са високи (поне по-високи от това, което виждам при нас) предимно руси или червенокоси, почти не видяхме пълни хора, всички са много стройни и имат красиви и добре изразени черти на лицето. Доста мъже рок-ваха ъндъркът прическа, а жените или имаха много дълги или много къси коси, все гъсти. Хората са адски мили и възпитани, по улиците е чисто и въпреки дъждовете никъде няма кал (просто защото нямат и много-много пръст) На доста места забелязахме, че тревата е изкуствена, като на футбулно игрище, а там където има дървета ..винаги са сеяни с цел. Къщите са пъстри с изолация, предимно дву-три етажни.


По главната търговска улица - Laugavegur имаше доста ресторанти и гифтшоп-ове, магазинчета и всякакви интересни неща, навсякъде е много скъпо, основно ястие е м/у 2000 - 3000 крони (25-40лв), естетсвено има и изключения, достатъчно фаст фууд опции и евтини супермаркети като Bonus и Kronan. Минахме и покрай балкански ресторант, но така и не влязохме. Доскоро е имало сух режим и все още не може да си купиш алкохол от доста места, а в заведенията е много скъп. По принцип турситите се съветват да си купуват бира от безмитните магазини на летището.

Намерих си плюшена кайра за гушкане!
Почти всяка легенда в Исландия включва някой трол, елф или дух, така че може да ги видите почти навсякъде. Кайрата (Puffin или на исландски - Lundi) също е национален символ и може да си намерите играчка или фигурка във всеки магазин за подаръци, но и за жалост и в менюто на доста ресторанти. Ядат кайри, коне, навсякъде висят кожи, риби, кости от китове и какво ли още не.. на моменти настръхвах. Това и беше единственото, което не ми хареса .. засякох доста НЕ animal-friendly vibe.

Тролове
Концертната зала Harpa и в дясно - Stjórnarráðið, министерския им съвет.
Седнахме за обяд в един доста приятен ресторант. Аз хапнах сьомга с пюре от сладки картофи, а майка ми и вуйчо - бургери с исландска бира Viking.
Лутерианската църква Халгримск (Hallgrímskirkja) най-голямата в Исландия.
Бързо-бързо си харесах къде ще живея.
Sólfar (т. нар. Sun Voyager)
Стоях извстно време да мириша морето и да гледам как птиците ловят риба.
Harpa-та отблизо
Влязохме и вътре за малко
За жалост нямаше слънце.
Следващия ден малко поотпочинали хванахме пътя на север към двата водопада Hraunfossar и Barnafossar, по пътя спряхме на място, където извираше гореща вода. Навсякъде имаше предупредителни знаци да не се пипа водата, защото извира с топлина м/у 80 и 100 градуса. До извора естетсвено имаше малка станция за усвояването на тази вода и я вкарват в тръбите за парно и гореща вода за къпане/миене и т.н. в домакинствата.


Не след дълго пристигнахме до първия си водопад. Сред поле от застинала лава от земята извира вода и формира много живописни малки водопадчета. Името на Hraunfossar идва от съществителното Hraun, което значи лава.


На няколко метра е разположен и Barnafossar, който е известен още като Children's Waterfall. Едно време е имало естествен мост над водопада, но легендата гласи, че две деца от съседна ферма в коледната нощ изчезнали, не след дълго телата им били намерени вследствие на падане от моста и удавяне в река Hvita, майката в мъката си проклела моста. Казала, че никой вече няма да може да пресича  без да се удави. Не след дълго земетресение разрушило моста. Сега има изкуствен мост на същото място и там пресякохме реката за да се разходим по полетата от застинала лава.


Валеше ни обилен дъжд, но не ни попречи да разгледаме пукнатините и наслагванията.
Бяхме опътени до близко селце да разгледаме каменни рисунки направени от местен артист и там видяхме първата си 'хобистска къща' хаха, а в далечината малък водопад, който решихме да инспктираме отблизоСлед няколкочасовото си приключение се прибрахме в къщата за гости в непосредствена близост за почивка и да съберем сили за следващия ден. Къщата беше част от семейна ферма с всякакви животни, пихме домашно мляко и си играх с кучетата, които поради липса на клони бяха научени да носят камъчета. Така неусетно свършиха ден 1 и 2. Утре ни очакваше ново приключение...

Гласувате за моята снимка и история за да спечеля връщане в Исландия.
Част 2 : Част 3


follow, like, love

12 коментара

 1. Много красиво <3 Радвам се,че си сбъднала една твоя мечта :)

  ОтговорИзтриване
 2. Прекрасно! Искам още, качи всички снимки ако трябва, тук гледаме удивени и се възхищаваме на красивата природа :) <3

  ОтговорИзтриване
 3. Ще има още разкази, налиииии???? Лелееее, все едно аз съм билa там. Направо уникалноооо. Прочетох поста два пъти, толкова ми беше интересно <3 A снимките са жестокиииии!

  ОтговорИзтриване
 4. Страхотен пост! И онази снимка с извиращата гореща вода е прекрасна <3 Искам още разкази!

  ОтговорИзтриване
 5. Ааааааааа, Мана, много хубави снимки и нямам търпение за следващите постове! <3

  ОтговорИзтриване
 6. Страхотно! Исландците са уникална нация- имат си измислени собствени думи за всичко, а не ползват чужди. Наистина са невероятни!

  ОтговорИзтриване
 7. Страхотен пост! Снимките са уникални! Ще чакам с нетърпение и следващите постове! :)

  ОтговорИзтриване
 8. Страхотни снимки!Обичам да чета такъв вид публикации!Радвам се,че ще има още :) Иначе браво затова,че си успяла да сбъднеш една твоя мечта :)

  ОтговорИзтриване
 9. Олееее, нямаш си и на идея колко ти завиждам *_* Страхотен пост! ^_^

  ОтговорИзтриване