I AM A VOLUNTEER

2 юни 2014 г.

Ако някой от вас ме е следил преди около година, когато писах за пътуването си в Чехия ... моооже евентуално да се сеща, че бях обещала да пиша за доброволчеството и за някои от начините да бъдеш доброволец. Ще започна с кратко обяснение за това, че бях стажант в НПО наречена CVS Bulgaria и моята позиция беше "Координатор популяризиране на лагери", т.е. ходих по университети, училища, културни институти и т.н. да разпространявам идеята (правя презентации) за това колко е готино да си доброволец.

Основните категории доброволчески проекти с които се занимавахме са младежките обмени, лагерите и дългосрочните доброволчески (EVS) възможности. Ще обясня накратко за всеки един от тях.

Лагери

Цел: Събиране на доброволци от различни страни, пол, възраст, начин на живот и т.н. и обединяването им с цел допринасяне на нещо добро към някаква общност/място/учреждение. По този начин да допринесе за взаимното разбирателство, мир и справянето с предрасъдъците.
Формат: Всеки лагер има работна част, учебна част и свободно време. С продължителност от 5 дни до около половин месец. Обикновено се работи по 4-8часа на ден и имате поне два свободни дни на седмица. Лагерите са с културна, екологична, историческа насоченост, може да работите както с деца и възрастни хора, така и да организирате музикални/филмови фестивали, да работите в музеи, защитени местности, резервати, домове за сираци, бежански центрове, фото-лагери, семейни лагери и какво ли още не.
Насочена към доброволци: от 18 до 100+ години (възможно е да се направи компромис за мако по-млади участници)
Къде: Лагери се организират на територията на над 80 държави по света.
Разходи: Приемащата организрация поема настаняването и храната на доброволеца по време на целия лагер. Доброволеца поема разходите по пътя и парите за лични разходи, също така заплаща административна такса на изпращащата организация от 80лв. за лагери в Европа, 60лв за лагери на Балканите.
Как да кандидатствам: Регистрирате се и намирате лагер тук. След като си харесате лагер и прочетете описанието и условията натискате Send Application to Branch и автоматично ще бъдете прехвърлени във формата за кандидатсване.

Допълнителна информация тук.


Младежки обмени

Цел: Младежките обмени са с по-социална насоченост и тук вече няма физическа работа, а по-скоро презентации, уъркшопи, лекции. Темите на проектите могат да бъдат най-разнообразни – екология, култура, изкуство, човешки права… Групите се състоят от 4-5 младежи и са придружени от лидер, който тръгва с тях от родната държава и е с групата през цялото време. В един обмен обикновено участват групи от 4 или 5 държави.
Формат: Обмените обикновено са по-къси от лагерите и са с продължителност от около 10 дни. Преди всеки обмените обикновено се състои кратко обучение с цел да се запознаят по-добре доброволците с целта и това, за което трябва да поемат отговорност по време на пътуването. Тук темите също са много и разнообразни, участниците също. Сезона на лагерите е от юни до септември.
Насочени към доброволци: От 16 до 25 годишна възраст. Лидера* може да бъде малко по-възрастен.
*Лидерите минават специално обучение и тренинг и са сертифицирани да водят групи (аз имам щастието да съм такъв)
Разходи: Доброволеца поема разходите за джобни пари и 30% от пътя. Настаняване, храна и 70% от пътните разходи се осигуряват от програмата на ЕС "Младежта в действие"
Как да кандидатствам: Може да следите актуалните предложения в страницата на CVS или най-добре да се свържете с координатора на младежки обмени - прекрасната Вера на youthexchanges@cvs-bg.org, също така може да се запишете за мейлинг листа на CVS за да получавате най-актуалните предложения за доброволчество.

Допълнителна информация тук.


Дългосрочни проекти (EVS)

EVS проектите са част от програмата "Младежта в действие" и дава възможност на доброволци от цял свят да работят за кауза в помощ на обществото по техен избор.
Организацията, която те посреща ти осигурява езиково обучение, настаняване, храна (или пари за храна) и местен транспорт (при нужда), 90% от пътните разходи, също така получаваш малка сума джобни пари по време на проекта.
Насочени са към доброволци между 18 и 30 години и са с продължителност между две седмици и година. 
Тук може да прочетете повече за проектите
Докато аз бях стажант с CVS имахме две доброволки по дългосрочни обмени и беше страхотно да имаш възможността да общуваш с тях, да присъстваш на организираните от тях уъркшопи, тематични вечери и т.н. Ако току що сте завършили университет и искате да натрупате международен опит или пък просто имате повече свободно време - това е за вас. Сииилно го препоръчвам! За повече инфо пишете на Наталия на longterm@cvs-bg.org
Та, харесахте ли си проект? Пишете ми ако имате въпроси с радост ще отговоря на всички :)
П.С. Всички снимки са от мои доброволчески проекти.

follow, like, love

1 коментар