Рецепта: Марокански кус кус

26 април 2014 г.

Онзи ден с моя приятелка се озовах в Балев Био Маркет и най-накрая си намерих пълнозърнест марокански кус кус, който търся вече от доста време. Преди време бях яла кус кус в Sparrows и бях решила, че ще пробвам да си го направя и вкъщи. Та ето и моя първи опит за вариация на марокански такъв. Става изключително бързо и лесно, може да променяте, добавяте каквото искате и гарнирате по ваш вкус. С обикновен (нашенски) кус кус определено не става, много е едър, има вкус на макарони и не е подходящ.
Направих два варианта, единия с пилешко, а другия с авокадо (съобразявайки се с хранителните предпочитания на живущите у дома, хаха) и стана чудесен. Пробвайте!


Ще ви трябват:
2 ч.ч. марокански кус кус
2 ч.ч. вода
1 бульон по избор
_
1 чушка
2-3 скилидки чесън
1 шепа маслини
1 шепа чери домати
1 пресен лук
2 с.л. зехтин
сол на вкус

По избор: 
1 узряло авокадо или 2-3 пилешки бонфилета мариновани с горчица и соев сос
_____


Пригответе кус кус-а според указанията на опаковката, моя се залива с вряща вода или бульон 1:1 и се изчаква да се накисне няколко минути докато поеме водата.

Задушавате в малко зехтин чесъна с червената чушка за няколко минути (ако ще слагате месо го пържите заедно с тях) 
Нарязвате всички други зеленчуци и ги сипвате в чинията с кус кус-а, добавяте запържената чушка (с месото) и това е. Става за 15минути.
Може да се консумира както студено, така и топло, аз предпочитам студено с малко балсамов оцет или соев сос.




follow, like, love

5 коментара

  1. Ммммм! Ах че вкусно изглежда! Това че имам махмурлук не ми помага особено! :D *точи лиги*

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно! Ще се ходи и тук в Балев, няма как да не я пробвам тази рецепта с апетитните снимки... Супер, искам още рецепти, интересно ми е :)) Пък и са хубав начин да си покажеш черните съдове, хихи

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо вчера бях в Мароканския ресторант на Ангел Кънчев, ама нещо храната не се оказа подходяща за моя вкус, въпреки че кус кус-а не беше никак лош. Но твоя изглежда супер апетитно!

    ОтговорИзтриване