Blogging 101 - Реализация

14 март 2014 г.

Здравейте, прекрасни мои! От известно време си мисля да започна кратка серия с постове посветени на блогърството. От идеята, през създаването на съдържание, до техническата част и разни малки 'чалъми' както се казва. Пак ще хвърля едно уточнение: (знете, че обичам да се уточнявам) Не се смятам за 'про' блогър или че съм супер наясно със всичко, просто ще споделя моя опит и техника за блогване, защото не веднъж са ме питали как се прави това и онова с блога. Винаги обичам да отговраям на такива въпрси и реших направо да ги включа в пост. Това което пиша се отнася за блогове като или близки до моя, естествено има много видове блогове, но ако искате лайфстайл или бюти блог .. тук може да намерите нещо полезно. Та.. така.

Част 1
Много хора си мислят, че да си блогър е просто да съчиниш 1-2 думи, да направиш 1-2 снимки иии си готов. За някои може и да е, но за мен блога е много повече от това, блога е място да изразя себе си, да напиша това, което ми се пише и да покажа това, което искам другите да видят. Това че от всяка пръчка дърво не става е много вярно и при блоговете, или ти се отдава или не. Да си блогър трябва да имаш не само добър правопис, но и да умееш да се изразяваш писмено, да имаш усещане за естетически красиво, но и да имаш възможност да го прилагаш на практика. Никой не е казал, че трябва да изписвате страници или че трябва да правите професионални снимки. Хората могат да кажат нещо важно с 2 думи, но могат и да пълнят с глупости цели книги. Добри снимки стават и с камера на телефон, стига да умееш да го използваш правилно.

 • Намерете си мястото в уеб пространството.
Първо е важно да вземете решение за темата на блога си, опорните точки, важните неща, всичко, което искате и очаквате от блога си. Бъдете наясно с нещата, които харесвате и за тази, с които и се чувствате комфортно. Ако искате да пишете само за  фотография, коли, козметика, техника или каквото и да е - давайте! Ако смятате, че стихията ви е в модата - блога е страхотен начин да изразете себе си. От друга страна, никъде не е казано че трябва да се ограничавате с една тема, може да пишете за всичко по всяко време, все пак това си е вашето място. Също важно решение е езика на блога, може да пишете на български, на английски или на двата, да водиш двуезичен блог е страхотно упражнение за езиковите способности, пък и така достигаш до по-широка публика. Никой не е казал, че превода трябва да е 1:1 с оригинала, много блогъри добавят съвсем кратки обяснения на английски, колкото да се разбере за какво се говори.
 • Изберете си име и платформа.
Безспорно името на блога е едно от най-важните неща, а да си избереш име за блога, което няма да съжаляваш по-късно си е .. трудно. За да изберете име определено трябва вече да сте наясно с темата на блога, напишете на един лист нещата, за които смятате да пишете, поиграйте си с думите, имайте и предвид към кои хора ще бъде насочено съдържанието. Може да е нещо сериозно и пораснало, може да е нещо по-хумористично и отпуснато, но го изберете така, че да хваща окото, да бъде не много дълго и нека се откроява, блога си е ТВОЕТО място, дай му красиво име. Накрая просто направете кратък списък с възможности, комбинирайте думи с името си, с начина си на живот, с любимите си предмети, цветя или хора. Не на последно място - платформа, имате wordpress, blogger и какво ли още не, направете си тест блогове в няколко платформи и така ще решите, коя е най-удобна и разбираема за вас. Имайте предвид възможността някой ден да вземете домейн за блога си. Знайте, че трудно ще намерите "mymakeup" или "myblog" като свободно име за домейн. Бъдете креативни!

 • Вид на хубав изглед.
Щом вече сте наясно с темата и името е време да създадете блога, първото нещо с което се сблъсквате е именно дизайна. Имайки предвид по-горните теми си изберете нещо, което им подхожда, избере си любимите си цветове и ги съчетайте както ви харесват, ако имате възможност направете си красив банер в същата цветова схема или просто накарайте някой приятел да ви направи нещо не много сложно, а просто красиво изглеждащо. Тук вече е въпрос на възможности, ако сте наясно с графичния дизайн .. тук може да се развихрите. Гледайте накрая да не стане прекалено шарено и детско или като мен - в гробница, но все пак - както на вас ви харесва. Трябва да е просто стилово издържано, никой не е казал, че трябва да си купувате тема, от базовия темплейт стават страхотни неща, стига да знаете как. Трсете в гугъл как се прави това и онова, така с малко практика и викане на неволята ще схванете системата.

 • Групирайте, организирайте, подредете.
Направете така че блога да изглежда завършен, добавете кратко описание за вас, не е задължително да давате лични детайли или каквото и да е, но е хубаво да се знае какъв човек стои зад блога. Изберете си тагове, аз тръгнах по много грешен път с таговете си, така че вие не правете моята грешка. Таговете са много полезни категории по които хората се оиентират по-лесно в блога си, чрез тях с един клик могат да се разгледат всички аутфит постове, всички лични постове, всички козметични, ревюта и всичко. Включете архив на блога, той също много улеснява навигацията из местенцето ви. Направете си навигационно меню. Важно е съдържанието на блога да бъде лесно достъпно и отворено към всеки, който се интересува от нещо конкретно, не забравяйте търсачката!

 • Социализирайте се!
Важно е да добавите блога си към социалните си мрежи, така приятелите ви ще ви последват най-лесно. Всеки, който по някакъв начин се заинтересува от вас, ще може да разгледа и блога ви, добавете го във фейсбук, направете си страничка за харесвания и поканете приятелите си, сложете линк в twitter, instagram, linkedin и където намерите за добре. Хората най-вече следят блогове през фейсбук, така че не забравяйте да ъпдейтвате страницата си с новите постове редовно, друг разпространен начин за следене на блогове е bloglovin, направете си регистрация и сложете бутон в страничното меню на блога. За страничното меню, също може да добавите widget за фейсбук лайкове, така с един клик хората ще могат да ви харесат и следят. Не забравяйте да добавите и някакъв имейл за всеки, който иска да ви пише или да се свърже с вас по една или друга причина. Важно е хората да имат лесен достъп до блога, може да изглежда тъпо постоянно да се промотирате и рекламирате през различните социални, но особено в началото е важно да съберете верни читатели.

AND NOW - JUST BLOG YOUR HEART OUT! ;-)

Вече сте готови и имате всички важни умения за започване на блог.
В следващата част ще се опитам да покрия идеите и похватите за по-успешно съдържание.follow, like, love

3 коментара

 1. Супер, страхотен пост! ^_^ Наскоро четох една публикация, на една блогърка от САЩ, която беше поставила въпроса дали трябва да включим блога си, в CV-то ни, когато търсим работа. Тя самата мислеше, че не е нужно, но се оказа че абсолютно всички момичета смятат обратното :D Имаше много хубави аргументи, като например, това че самото блогърство те учи на маркетинг, фотография, едитинг, писане, себеизразяване, професионална комуникация, даже и малко html. :D Та така, блогчето си е важно и се добива много опит покрай него :)

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей! Може ли да ме посъветваш за размера на банера ? Колко трябва да е голям за да се забелязва, но не да стои грозно и не на място ?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много зависи от широчината на самия блог, направи няколко различни големини и пробвай 2-3 и виж как ще стоят, добре е да е по-дълъг, но не много широк, за да не заема много голяма част от страницата :)

   Изтриване