Нека си поговорим за креативността.

5 януари 2014 г.


Днес сме на гости при Дани. :)
Аз лично се запознах с него покрай обща приятелка и тогавашна моя съквартирантка, а в един прекрасен момент и той се присъедини към живущите у дома и смея да кажа, че мога да се похваля с това, че имах едни от най-интересните личности които познавам за съквартиранти. Специално Дани е студент по психология и creativity coach (треньор по креативност), провежда сесии, отключващи потенциала на личността. Също така е част от екипа на компания за личностно и организационно развитие „Trainer.BG” и психолог в сдружение „Чудно” – което е организация за психологическо консултиране и повишаване качеството на живот. Наскоро беше публикуван в "Следващите 20" на в-к Капитал, като една от следващите 20 идеи, които ще променят света. 


Разговорите с него са винаги нещо много интересно и специално, защото сякаш знае всичко за ..всичко. Може да те 'открехне' по адски много теми, да ти разкаже всякакви истории и полезни неща от практиката му и сякаш винаги има книга в ръка. Реших да споделя с вас един разговор с него на много интересна тема както за мен, така и предполагам за много други - креативността. След като дълги години вярвах в това, той буквално с едно изречение успя тотално да промени виждането ми, а аз не съм от тези хора, които лесно сменят мненията си, не-не! Надявам се, че краткото интервю ще бъде полезно на хора, които имат нужда от .. тотален ARTQUAKE :D


 • Така, Дани.. какво всъщност е "creativity coach"? Разкажи с какво се занимава човек, като теб?
Creativity coach е човек, който помага на хората да развият креативните си умения и да проявят творческия си потенциал. Както се казва "чупим филми", защото хората често вярват на стереотипа за 'креативния човек' - рошав и необичаен поет, с някой отрязан крайник, което въобще не е така. Занимавам се с вдъхновяването на мислене отвъд утвърдените модели и някакви тривиални представи. Воден съм от идеята, че съзнанието е огън, който чака да бъде запален. Веднъж запален този огън увеличава продуктивността, ефективността и удовлетвореността в ежедневието. Работата ми е насочена към разкриване възможностите на личността в живота като цяло: от преодоляването на психологически проблем до създаването на успешен бизнес продукт.


 • Кой човек се нуждае от coaching? Само за творци ли е или би било полезно и на други хора?
От creativity coaching може да се възползват хора с ВСЯКАКВИ желания и нужди. Не е от значение дали практикуват конкретно изкуство или просто искат да живеят по-щастливо. Всеки човек е творец и е време да преодолеем стереотипа, че творческите възможности са привилегия на малцина. За хората креативността е същност и необходимост, начин на живот. Всеки човек е творец, защото ние ежедневно създаваме и обновяваме света около себе си чрез изборите, които правим и действията, които предприемаме. Последно се занимавах с музикант, който след само една среща успя да преодолее творческия си застой и да довърши края на музикалното произведение, върху което работеше, което ме кара да вярвам, че метода е успешен и може да влияе абсолютно положително. 


 • Тип терапия ли е? Тренерите по креативност вид терапевти ли са?
Има общо, защото и сесиите по креативност могат да се използват за решаване на проблеми и справяне с трудности. Аз съм и психолог обучен във философията и методите на Психология на потенциала, българският принос към ресурсните терапии. От там съм придобил основни познания и умения за консултиране на хора. Основна разлика от стандартните форми на терапия е отношението към човека. В сесиите по креативност няма пациент с ограничения и дефицити, а личност с творчески потенциал за развитие и промяна. В стандартните терапии се търсят причините за проблема, докато в сесиите по креативност се фокусираме върху решенията, които могат да нямат нищо общо с проблема. Мисленето, което стимулираме по време на сесиите е креативно, нелинейно и излизащо от рамките.

 • Какъв е формата на самия процес по 'тренирането'. Как протичат сесиите?
Сесиите по креативност са с различна продължителност, но обикновено траят около един час. Процесът е различен и се определя от заявката, с която пристига човекът. Срещите протичат общо казано по два начина: Разговор за развиване на идеи, откриване на нови перспективи и използване на налични възможности. Практически дейности и упражнения за развиване на креативните умения и стимулиране на творческия потенциал.Скоро стартира цялостен курс по креативност, който е подходящ както за индивидуално посещение, така и за работни екипи, желаещи да развият креативното си мислене за генериране на иновативни идеи и намиране на решения. Различното при обучението е, че то има конкретно съдържание и при неговото завършване се издава сертификат за креативно мислене.

 • Защо е важно човек да стимулира креативността?
Креативността е двигател на човешкото развитие. Оригиналното и иновативно мислене е в основата на философията, науката и изкуството, върху които се гради обществото. Креативното мислене ражда нови идеи и прави нови открития, които чрез творчески дейности стават научни знания, технически съоръжения, произведения на изкуството. Благодарение на креативността човечеството като цяло и отделната личност разширяват житейските си хоризонти и задоволяват човешкия стремеж към познание и прогрес. Съществуването на човек е постоянно движение към нашите цели. Креативността и въображението са овкусителите и ускорителите на движението. Чрез тях идват вдъхновението и радостта. Веднъж проявен творческия потенциал превръща ежедневието в игра, в която човек изпитва радост и удовлетворение от самия процес, от самото съществуване.


 • Какви резултати трябва да /не/ очаква човек от подобен тренинг.. предполагам не е 'магически' процес?
Човек може да очаква всякакви резултати. Разбира се сесиите по креативност не са нито панацея, нито магия. Факт е обаче, че креативните заложби и творческия потенциал могат да помогнат за постигането на желани резултати. Сесиите допринасят за справяне с трудности, решаване на проблеми, вземане на решения, създаване на продукти и произведения на изкуството, развиване на умения, личностно усъвършенстване, повишаване на работната ефективност, подобряване на личните взаимоотношения, стимулиране на въображението и култивиране чувството на вдъхновение в ежедневието. 
 
 • С какво трябва да е наясно човек, преди да започне тренинга?
Единственото, което човек трябва да има преди да започне тренинга, е искрено желание и интерес за проявяването на творческия си потенциал.


 • Как може човек да те намери, ако иска coaching?
Човек може да се свърже с мен по имейл: daniel.troev@trainer.bg, както и на телефон 0988348756 Всеки е поканен и на сесия по импро-театър всяка сряда от 18:30 в офиса на Trainer.BG – ул. Алабин 50А, ет.2 Интересни статии и информация за интересни събития може да се намери на страниците на сдружение „Чудно” и Trainer.BG. Информация за следващия курс по креативност може да намерите тук.

5 коментара

 1. Дани?! O_O
  От колко години не съм го виждала! Пожелавам му много успехи и занапред!
  Много интересен пост, Мани. Браво! ^_^

  ОтговорИзтриване
 2. Много интересен пост, наистина! :) Пожелавам успех на Дани :)

  ОтговорИзтриване
 3. Уау много интересен пост, ще посетя някои от евентите 100% :)

  ОтговорИзтриване
 4. Хаха, познавам Дани, ще взема да направя едно такова с Ники от Trainer.BG :)

  ОтговорИзтриване
 5. Супер, много интересно и вдъхновяващо :)

  ОтговорИзтриване