My heart stays in Prague

7 юли 2013 г.

Преди няколко дни се върнах от младежки обмен близо до Прага, Чехия. Това е втория подобен проект, който ме води извън границите на България за да разменям опит и вдъхновение с хора от всички краища на Европа. Знам, че може би ще е по-правилно първо да обясня какво всъщност е младежки обмен и има ли той почва у нас, но това ще направя някой друг път, защото не ми се разтягат допълнителни локуми. На кратко - младежките обмени са краткосрочни доброволчески проекти финансирани от ЕС, които събират групи от млади хора на възраст между 16 и 25 години от няколко различни държави за да обменят опит и познания в определени сфери (use google).
Та, аз поведох група от общо 5 братя и сестри българчета към страната на несвършващата бира. Там ни чакаше екипа от домакини, а по-късно се присъединиха групи от Естония и Португалия .. тогава настанаха запознанства, приказки, истории, бира, сангрия, бразилска музика, снимки и адски много усмивки. Якото на тези проекти е, че в момента който се запознаеш с останалите вече имате чувството, че се познавате. Обединени в една кауза, усмихнати и еродирани млади хора винаги се разбират прекрасно.
В следващите дни посетихме резерват за опазване на дивите животни, Villa Valilla - защитен дом за хора в неравностойно положение, доста исторически обекти, няколко малки градчета в централна Бохемия и ПРАГА. Това, което мога да ви кажа за Чехия е това, което сте чували - умножено по три. Не е просто красиво - невероятно е, не просто пият бира, те са наливат с бира от сутрин до вечер, хората са мили, чисто е, природата е красива, жените също хаха, естетсвено за нашите стандарти е скъпичко, но може и по-зле. Определено бих се върнала, дори и бих останала. Ако си представите как една бивша социалистическа република може да се срещне със западната цивилизация докато запазва простото си очарование - това е Чехия. Усвоили са най-доброто от двата свята ;-)
Оставям ви с приятна песен, която научих от новите си естонски приятели, докато може да разгледате краткия снимков ..материал ;)

Началото на тура


Начало на трежър хънтинг!

Открихме библиотеката от трежър хънтинга


Стената на Джон Ленън
Улиците в цетъра са почти целогодично натоварени от хиляди турсити и жители на столицата
Реших да поседна пред двореца, че се уморих
Това е музея на играчките.. статуя ..да.
Гледка от високо


Показваме колко сме щастливи, че сме в Прага


Намерихме страхотна френска пекарна!

Намерих си четирилистна детелинка!
Чакаме занятия
Учим за възможности да бъдеш доброволец зад граница
На мен се падна честа да презентирам България


THE CZECH REPUBLIC WAS GRRRRREAT!

Публикуване на коментар